Suszenie

Celem tego procesu jest suszenie owoców kawy tak długo, aby zawarte w nich ziarna można było bez problemów wyłuskać. Ta metoda jest oczywiście bardzo stara, ponieważ opracowała ją sama natura. Można ją zastosować wszędzie tam, gdzie występuje dostatecznie suchy i ciepły klimat.

W regionach, w których nie ma wystarczającej ilości do mokrego procesu obróbki, jest metoda stosowana priorytetowo. O metodzie obróbki decyduje także typ rośliny, wyposażenie w maszyny oraz cena pracy. Kawa Robusta z małymi wyjątkami poddawana jest suchej obróbce. W Brazylii i Etiopii suchej obróbce poddaje się także Arabikę.

Podczas suszenia na wybetonowanej lub wybrukowanej powierzchni w zależności od możliwości suszą się owoce kawy o tej samej dojrzałości. W przypadku mniejszych zbiorów stosuje się także stojaki. Na drucianej konstrukcji półek rozpostarta jest tkanina, na której suszą się owoce kawy.

Aby owoce nie zaczęły gnić, rozpostarta warstwa nie może być zbyt gruba. Owoce trzeba stale przewracać i ruszać nimi. Suszony towar należy chronić przed deszczem i wahaniami temperatury. Nim owoce kawy wyschną i osiągną wilgotność ok. 12%, mija przeciętnie od trzech do pięciu tygodni. Dojrzały, świeżo zebrany owoc kawy zawiera ok. 50% do 60% wody. O tym, że ziarna zamknięte w owocu osiągnęły już właściwą wilgotność, świadczy grzechotanie przy potrząsaniu owocem.

Copyright © 2014 Coffeeshop Company