Uprawa

Uprawa i zbiory krzewów kawowych zależą od wielu czynników: temperatury, opadów, własności gleby i wysokości nad poziomem morza. Istotny jest sposób uprawy i dbałość o sadzonki, odpowiednie nawożenie i właściwa ochrona roślin.

Krzewy kawowe nie są wymagające pod względem powierzchni, jednakże wymagają dużego nakładu pracy. Na uprawę kawy w istotnym stopniu wpływają ceny, jakie można osiągnąć za ten produkt na światowych rynkach. Wyższe ceny można osiągnąć dzięki jakości.

Tropikalne kawowce są bardzo wymagające pod względem środowiska uprawy. Warunkiem osiągnięcia doskonałej jakości i wysokich ekstraktów jest doskonałe zgranie warunków geograficznych, temperatury, światła słonecznego, opadów, wiatru, jak też składu gleby. Dwa gatunki kawy - Arabica i Robusta - mają w tym przypadku zupełnie odmienne wymagania.

Użytkowa kultura kawy Arabica wymaga temperatury w przedziale od 18°C do 25°C. Temperatura nie powinna przekroczyć 30°C ani nie może spaść poniżej 13°C. Robusta ma lepsze własności przystosowawcze. Znosi wyższe średnie temperatury, które ogólnie powinny mieć wartość ok. 26°C. Jednakże przy niedostatecznej wilgotności powietrza roślina ta także wrażliwie reaguje na wyższe temperatury.

Trzeba jednak przede wszystkim pamiętać, że krzewy kawowe są bardzo wrażliwe na mróz. Temperatura nigdy nie może spaść poniżej 0°C. Lekki przygruntowy przymrozek może mieć niszczący wpływ nie tylko na tegoroczne zbiory, ale także na zbiory w kolejnych latach. Krzewy kawowe są bardzo wymagające w uprawie, lepiej czują się w klimacie umiarkowanym bez nadmiernej ilości słońca i upałów. Z kolei przymrozki mogą doprowadzić do uszkodzenia ich kwiatów i klęski urodzaju. Istotne jest także to, że w pewnych warunkach krzew kawowy nie toleruje także temperatur tuż powyżej 0°C. Powód jest następujący: wschodzące słońce odparowuje z roślin poranną rosę. Ta z kolei przy parowaniu pobiera z otoczenia energię cieplną, co powoduje spadek temperatury liści nawet przy rosnącej już temperaturze powietrza. Efekt: młode listki i pączki mogą zmarznąć.

Copyright © 2014 Coffeeshop Company